KANOLADA TOPRAK İSTEĞİ VE HAZIRLIĞI

13.Oca.2015

Kanola toprak hazırlığı tohum yatağının iyi bir şekilde hazırlanması ile başlamalıdır. Kanola bitkisi tohumunun ufak olması ve çimlenme sürecinden sonra toprak yüzeyine çıkış yüzdesinin yüksek olmaması nedeni ile kanola yetiştiriciliğinde hazırlık süreci önem teşkil etmektedir.


Kanola bitkisi hafif ve kumlu topraklar haricinde neredeyse her çeşit toprakta yetiştirilebilmektedir. Göllenen ve su tutan arazilerde kanola çok zarar görmektedir. Fakat hafif asit, alkali veya humuslu derin yapılı nötr toprak çeşidi kanola yetiştiriciliğinin en iyi şekilde yapılabileceği toprak tipidir. Toprak tavını kaçırıcı aşırı işlemelerden kaçınılmalıdır. Hafif bünyeli topraklar tırmık veya diskaro ile işlenir. Ağır bünyeli topraklar ise pulluk ile sürümden sonra tırmık ile inceltilmelidir. Sürgü veya tapan çekilerek toprak rutubeti korunmalıdır. Örneğin, kanola tohumu ekimi hububat hasadından sonra yapılacak ise; düşen yağışlardan sonra veya gölge tavında pulluk ile sürüm yapılmalı ve anız toprağın altına gömülmelidir. Eğer ayçiçeği, pamuk veya mısır yerine ekilecek ise tırmık yardımı ile hasatta kalan saplar ekim alanı dışına çıkarılmalıdır. İhtiyaç duyulursa toprak yüzeyinin düzgün olmasını sağlamak ve toprak yüzeyini bastırmak amacıyla merdane çekilmelidir. 


İklim olarak kanola bitkisi yazlık ve kışlık olarak yetiştirilme imkanı olan, ülkemizde ise yoğun olarak kışın üretimi yapılan bir bitkidir. Ekim ayı başında tavlı toprağa ekilip çıkışı sağlandığında ve kışa girerken kuvvetli kök oluşturmuş ve en azından 4-5 yaprak düzeyine gelmiş olduğuna dikkat edilir ise kar altında -15 °C'ye kadar dayanıklıdır. Kanola toprak hazırlığı iyi bir şekilde yapılmamış olur ve bitki kışa zayıf girerse sıfırın altındaki sıcaklıklarda zarar görmesi kaçınılmaz olur.


Sonuç olarak; kanola bitkisinden yüksek verim elde edilebilmesi için toprak hazırlığının ve kanola tohumu ekiminin zamanında yapılması, iyi ve keseksiz bir tohum yatağının hazırlanması, doğru yöntemler kullanılarak uygun tohum ile yapılması şarttır. Bu noktada DEKALB uzman ekibi ile üreticilerine ihtiyaç duydukları her türlü teknik desteği sağlamaktadır. Daha fazla bilgi almak veya sorularınızı yöneltebilmek için bize bu formu doldurarak ya da ilgili bölge temsilcinizi arayarak kolaylıkla ulaşabilirsiniz. 

İlgili Bilgi

Kanola Ekimi