KANOLA TOHUMU EKİMİ

13.Oca.2015

Kanola ekimi yapılmadan önce tarla derin ve iyi bir şekilde işlenmelidir. Toprak sürülüp ekim yapılabilir hale getirildikten sonra kanola tohumu ekimi gerçekleştirilebilir.

 

Kanola tohumu ekimi küçük tohum ekebilen mekanik mibzerlerle yapılmalıdır. Gelişmiş ekim makinaları kullanan üreticiler ekim derinliği, sıra arası ve sıra sıklığını kolaylıkla ayarlayabileceklerdir. Ekim sıklığı toprak çeşidine, iklime ve kanola tohumunun özelliklerine göre farklılık gösterebilir. Genel olarak; sıra arası mesafe 18-20 cm, sıra üzeri mesafe 3-4 cm, ekim derinliği de 2-2.5 cm olmalıdır. Metrekareye 50-60 tohum düşecek şekilde ekim yapılmalıdır. Dekara ekilecek tohum miktarı 300-350 g arasında değişir.

 

Kanola tohumu fazla derine ekilirse çimlenip toprak yüzeyine çıkması zor olur. Normal sıklıkta ekilirse kışa girmeden toprak üzerinde rozet yapı oluşumu tamamlanır. Kanolanın kışın zor şartlarına dayanıklılığını arttırmak için bitkinin kışa rozet aşamasında girmiş olması arzu edilir. Kanola ekimi çok sık bir şekilde yapılır ise bitki normalin üzerinde boylanıp kışa zayıf bir şekilde girmiş olur. Kışın soğuğuna karşı dayanıklı olabilmesi için kışa girmeden önce kanola bitkisi boyunun yaklaşık olarak 10-13 cm ‘ye ulaşmış olması ve rozet yapraklarının çıkmış olması gerekmektedir. Bu nedenler ile kanola yetiştiriciliğinde ekim zamanı oldukça önemli bir faktördür.

 

Ekim zamanı:

  • Kışın sert geçtiği bölgelerde Ağustos sonu Eylül ayının ilk haftaları
  • Kışın yumuşak geçtiği bölgelerde 20 Eylül – Ekim ayı sonu aralığı önerilir.

 

kanola tohumu ekimi

 

Kanola tarımı yapılmadan önce kontrol edilen toprak analizi sonuçları ile topraktaki besin elementi eksiklikleri belirlenmelidir. Bu sonuçlara göre ekimde bir miktar azot gübresi verilmesi gerekebilir. Kanola için gübre verilirken aynı zamanda kanola yetiştiriciliği yapılacak bölgedeki iklim ve yağış koşulları da dikkate alınmalıdır.

 

Kanola ekiminde dikkat edilmesi gereken diğer bir husus kanola tohumunun seçimidir. Kontrollü olarak üretilen sertifikalı tohumlar tercih edilmelidir. Doğru tohum seçimi yapılmadığı takdirde hasat edilen ürünün kalitesi düşecek ve çiftçiler için üretim maliyeti artmış olacaktır. Kanola hasatında kayıp yaşamamak ve nihai üründen şikayet almamak amacı ile ekim uygulamasının doğru yapılması ve tohumun doğru seçilmesi mühim aşamalardır.

 

Kanola tarımı yapacağınız bölgenin iklim şartlarına, sizin üretim şartlarınıza ve toprağınızın özelliklerine göre en uygun tohumu seçmek için bölge temsilcilerimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

 

DEKALB uzman ekipleri kanola toprak hazırlığı, kanola tohumu seçimi, ekimi, kanola gübresi uygulaması ve kanola hasatı aşamalarında karşılaşacağınız tüm soru ve sorunlarınız için sizlere tavsiye vermeye hazırdır.