DEKALB Teknoloji Merkezleri 2016 Sezonuyla Beraber Türkiye’deki Üreticilerin Hizmetinde
23.Haz.2016DEKALB, Avrupa’da ki üreticelere mısır tarımındaki verimlerin arttırılmasına destek olacak bilgi ve önerilerde bulunmak uzere 2014 yılında başlattığı “DEKALB Teknoloji Merkezi” girişimini Türkiye’ye taşıyor.
DEKALB Avrupa Teknoloji Geliştirme Müdürü Alex Teillet, "Geniş alanda kurulan DEKALB Teknoloji Merkezleri aracılığıyla, mısır çeşitlerimizin farklı yetiştiricilik koşullarındaki performansı ve bu performansın en uygun şekilde nasıl maksimize edileceği hakkında ayrıntılı bilgi üretmek üzere en güncel tarım teknolojilerinden yararlanıyoruz," açıklamasını yapıyor.
2016 sezonunda Türkiye dahil Avrupa çapında toplam 16 ülkede 38 merkezde bulunan DEKALB Teknoloji Merkezleri’nde toprak haritası çıkarma, hassas ekim mibzerleri, uydu tabanlı bitki örtüsü indeksi, verim haritalama ve BioAg teknolojileri gibi tarımdaki en son yenilikler bir araya gelmiş durumda.
Üreticilerin kendi ihtiyaçlarına ve koşullarına en uygun mısır tohumu çeşitlerini seçmesine ve teknik personelin de bu çerçevede tavsiyede bulunmasına yardım etmenin yanı sıra, DEKALB Teknologi Merkezleri, şirketin ıslah alanındaki genetik gücünden en iyi şekilde yararlanmaya yönelik pratik tavsiyelerde bulunmak üzere tasarlanmıştır.
Resim 1. Hassas ekim mibzeri için ekim sıklığı haritası
Türkiye’de DEKALB Teknoloji Merkezleri
DEKALB olarak hedefimizi “Ürünlerimizde en yüksek verimi alıp , yetiştiricilerimizin yüksek kazanç elde ederek hayat standartlarını yükseltmek ve bunları yaparkende doğal kaynaklarımızın korunmasını amaç edinmek” olduğunu belirten DEKALB Türkiye Teknoloji Geliştirme Müdürü Erol Eşmen, bu amaçla Avrupa’da uygulamaya geçen DEKALB Teknoloji Merkezleri’nin üreticilerimize uygulanabilir yeni çözümler geliştirmek amacıyla Türkiye’de de başlatığıldığını sözlerine ekliyor.
Türkiye’de mısır tarımında bir ilk olacak bu merkezler Adana ve Manisa şehirlerinde yaklaşık 120 dekarlık alanlarda uygulamaya geçmiş durumda. Ekimlerin hassas ekim mibzeriyle yapıldığı DEKALB Teknoloji Merkezleri’nde görülebilecek bazı uygulamalar ise şu şekilde; toprak haritalama, mısır çeşitlerinin adaptasyonları, ekim sıklık performansları, sulama, HydroBIO (uydu üzerinden tarlanın su ihtiyacının takibi), gübreleme, tohum ilaçlama, verim haritalama.
Resim 2. Toprak analizine göre haritalama