MISIR TARIMI

08.Mar.2015

Mısır “Sıcak İklim Tahılları” grubunda bulunan ve yabancı döllenme özelliğinde olan bir kültür bitkisidir. Mısır, ülkemizde arpa ve buğdaydan sonra en geniş ekim alanına sahip tahıldır. Türkiye’de mısır üretimi Akdeniz Bölgesi, Karadeniz Bölgesi, Marmara, Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri içinde yaklaşık olarak 60 ilimizde gerçekleştirilmektedir.

 

Kullanım alanına göre farklı mısır çeşitleri için farklı özelliklerde mısır tohumu seçilmelidir. Mısırın ülkemizde hem danelik hem de silajlık olarak üretimi yapılmaktadır. Yemlik olarak da bilinen silajlık mısır hayvan beslenmesinde kullanılmakla birlikte, hayvancılık maliyetlerini de düşürdüğünden önemli ve besleyici bir kaba yemdir. Üretimi yapılan danelik mısırın büyük kısmı kanatlı beslenmesinde yem olarak kulanılmakta olup, bunun dışında  kalan miktarları ise nişasta, glikoz sanayiinde tüketilmektedir. Dünyada 4.200 adet kullanım alanı bulunmaktadır. Ayrıca dünya genelinde Biyoetanol ve Biyogaz amaçlı üretimi de gün geçtikçe artmaktadır.

 

Ülkemizde mısır üretiminin artmasının en büyük nedenlerinden biri hibrit mısır tohumu kullanımının yaygınlaşması ve tercih edilmesidir. Melez tohumlarla tamamen sağlıklı yöntemlerle daha üstün özellikleri olan tohumlar elde edilmiştir. Eski yıllarda düşük verimli köy çeşitleri ile mısır ekimi yapılmaktaydı, son yıllarda ise kalite ve verim yönünden üstün olan hibrit mısır tohumu çeşitleri ile mısır bitkisi yetiştiriciliği çiftçilerimiz için daha kazançlı bir hale gelmiştir. Mısır verimi yetiştirileceği bölgeye uygun mısır tohumu çeşitlerinin seçilmesi ile çok daha yüksek değerlere ulaşmışıtır.

 

 

DEKALB, siz mısır üreticilerine sizlerin mısır yetiştirme koşullarına uygun en iyi mısır tohumunu önererek, kalitesi ve verimi yüksek çeşitlerle hasadı başarılı bir şekilde sonlandırmanızda size destek olmaktadır. Mısır yetiştiriciliğinde başarılı olmanın püf noktalarından ilki iyi ve uygun tohumluk seçimidir. Sonrasında ise mısır ekimi ve bakımını uygun yöntemlerle ve zamanında yapmak, toprak hazırlığına dikkat etmek, hastalık ve zararlı mücadelesi hakkında kendimizi bilgilendirmek, sulama ve hasadını doğru bir şekilde uygulamak gerekmektedir. Mısırdan yüksek verim almak zor değildir, fakat yetiştirirken doğru seçimler yapmak ve zamanlamaya dikkat etmek gerektiği göz önünde bulundurulmalıdır.

 

Tarım kütüphanemizde genel olarak mısır tarımı hakkında bilgileri sizler ile paylaştık, mısır yetiştirme teknikleri hakkında kısaca bilgi vermeye çalıştık. Uzman ekibimiz ile her zaman üreticilerimizin yanında olduğumuzu sizlere hatırlatmak istiyoruz. Danelik mısır yetiştiriciliği ya da silajlık mısır yetiştiriciliği hakkındaki sorularınız için ya da mısır tohumu fiyatları hakkında bilgi almak için DEKALB bölge temsilcinize ulaşabilir veya 444 9449 DEKALB Verim Hattı'nı arayabilirsiniz.