Kanola ekimi yapılmadan önce tarla derin ve iyi bir şekilde işlenmelidir. Toprak sürülüp ekim yapılabilir hale getirildikten sonra kanola tohumu ekimi gerçekleştirilebilir.
Kanola tohumu ekimi küçük tohum ekebilen mekanik mibzerlerle yapılmalıdır. Gelişmiş ekim makinaları kullanan üreticiler ekim derinliği, sıra arası ve sıra sıklığını kolaylıkla ayarlayabileceklerdir. Ekim sıklığı toprak çeşidine, iklime ve kanola tohumunun özelliklerine göre farklılık gösterebilir. Genel olarak; sıra arası mesafe 18-20 cm, sıra üzeri mesafe 3-4 cm, ekim derinliği de 2-2.5 cm olmalıdır. Metrekareye 50-60 tohum düşecek şekilde ekim yapılmalıdır. Dekara ekilecek tohum miktarı 300-350 g arasında değişir.
Kanola tohumu fazla derine ekilirse çimlenip toprak yüzeyine çıkması zor olur. Normal sıklıkta ekilirse kışa girmeden toprak üzerinde rozet yapı oluşumu tamamlanır. Kanolanın kışın zor şartlarına dayanıklılığını arttırmak için bitkinin kışa rozet aşamasında girmiş olması arzu edilir. Kanola ekimi çok sık bir şekilde yapılır ise bitki normalin üzerinde boylanıp kışa zayıf bir şekilde girmiş olur. Kışın soğuğuna karşı dayanıklı olabilmesi için kışa girmeden önce kanola bitkisi boyunun yaklaşık olarak 10-13 cm ‘ye ulaşmış olması ve rozet yapraklarının çıkmış olması gerekmektedir. Bu nedenler ile kanola yetiştiriciliğinde ekim zamanı oldukça önemli bir faktördür.
Ekim zamanı:
- Kışın sert geçtiği bölgelerde Ağustos sonu Eylül ayının ilk haftaları
- Kışın yumuşak geçtiği bölgelerde 20 Eylül – Ekim ayı sonu aralığı önerilir.